Ciclizare calorii / calorii zig-zag
31 Ianuarie, 2012 Calorii, Dieta, Promo, Sfaturi slabire |
![]() |
Cum sa slabim grasime, nu apa sau muschi?
Organismul nostru este un mecanism uimitor si deosebit de adaptabil la orice situatii, conditii sau mediu inconjurator. Organismul nostru “adora” starea de echilibru si mereu va tinde spre ea.
Intr-o dieta de slabire, rezultatul acestei tendinte catre echilibru este perioada de platou/stagnare. Ca sa poata fi depasita aceasta perioada, organismul trebuie “scos” din parametrii cu care s-a obisnuit/adaptat.
Metoda prin care se poate realiza acest lucru se numeste “metoda caloriilor zig-zag” sau ciclizarea caloriilor.
Exista 3 variante prin care se poate pierde in greutate:
- deshidratare
- pierdere de grasime si
- pierdere de masa musculara
Singurul aspect care trebuie sa ne intereseze este pierderea de grasime, nu apa sau muschi. A pierde in greutate si cu toate acestea a pastra masa musculara este o adevarata provocare.
De multe ori, cei care ajung in platou apeleaza la metoda reducerii drastice a aportului caloric (ca sa nu luam in calcul si faptul ca pana a intra in platou, acesta deja era prea mic). Majoritatea dintre cei care apeleaza la metode rapide de slabit se reintorc la greutatea de dinainte intr-o perioda de aproximativ 1-2 ani.
Prin metoda caloriilor zig-zag, pe parcursul unei saptamani, sunt cateva zile in care aportul caloric este mai mic (o perioada de 2-3 zile). Bineinteles, organismul va incerca sa se adapteze si sa scada rata metabolica/metabolismul bazal, insa vine o zi cu un aport caloric mai mare care il va impiedica sa faca acest lucru.
Cum punem in aplicare metoda caloriilor zig zag?
Teoria din spatele acestei metode este foarte simpla: ciclizarea caloriilor nu permite organismului sa se adapteze la un anumit aport caloric si astfel il tine departe de starea de homeostaza.
Cum punem in aplicare acest plan? Mai intai aflam necesarul zilnic de calorii conform targetului dorit.
Intre necesarul zilnic de calorii stabilit si media aportului caloric pe ultimele 3-4 luni facem o comparatie. Daca aportul caloric din trecut a fost substantial mai mare sau mai mic decat noul target, atunci aportul caloric actual va trebui ajustat treptat pe parcursul a catorva saptamani, pentru a nu face o trecere brusca de la prea putin la prea mult si invers.
Regula 1: obligatoriu 5 mese pe zi (daca exista posibilitatea chiar si 6-7)
Regula 2: grasimi si carbohidrati numai din surse sanatoase si un aport zilnic suficient de proteine (1-1.5 gr/kg corp)
Regula 3: obligatoriu activitate fizica, minim 3 ori/saptamana (recomandabil in zilele cu aport caloric mai mare)
Ca sa va fie mai usor, pe Calculatorul Nutritional Slabute a fost implementat calculatorul de ciclizare calorii care, in functie de parametrii introdusi, efectueaza toate calculele necesare si va propune un plan personalizat de ciclizare calorii pentru 7 zile.
Bibliografie:
- www.answerfitness.com/316/zig-zag-dieting-fitness-nerd/#more-316
- www.rippednaturally.com/zig-zag-diet.html
- drsquat.com/content/knowledge-base/zigzag-diet
sursa foto: livejournal.com
Mai cititi si...
- Ciclizare calorii – informatii suplimentare
In articolul anterior am vorbit despre notiunile de baza, metoda de aplicare a planului de ciclizare calorii si cateva reguli care trebuie respectate pe parcurs. Suplimentar, a fost creata si unealta care sa usureze aplicarea - Calorii
Daca obiectivul tau este sa pierzi in greutate si caloriile sunt importante. Caloriile fac parte din viata noastra. Ei sunt cei care ne intristeaza atunci cand exageram, dar ne si aduc cu picioarele pe pamant, dupa - Dieta hipocalorica
Ce este dieta hipocalorica? O dieta hipocalorica este un plan alimentar in care conteaza atat aportul caloric, sursa caloriilor, cat si consumul caloric prin diferite activitati. Pentru a putea urma o dieta hipocalorica trebuie stabilit (estimat) un - Alimentatia cu prea putine calorii
Despre alimentatia cu prea putine calorii Care este cel mai bun mod de a pierde în greutate? Fără îndoială, cea mai sigură şi cea mai eficientă abordare este de a mânca sănătos şi de a face exerciţii - Dieta si alaptare
Acest articolul se adreseaza mamicilor care inca alapteaza! Multe femei dupa nastere incep sa se uite mai insistent in oglinda si, daca in timpul sarcinii isi admirau burtica, acum nu le-a ramas decat sa vada o
Ianuarie 31st, 2012 at 10:21
foarte practic calculatorul de ciclizare, şi foarte util pentru ieşitul din stagnare!