Cimbru
6 Octombrie, 2011 Calorii, Info alimente, Promo |
Origine
Cimbrul este originar din zona mediteraneeana, dar cultivarea lui s-a extins in foarte multe regiuni: Europa, Asia, India, America de Nord, etc.
Poate atinge inaltimi de 50 cm si creste sub forma de tufa.
Descriere
Cimbrul creste cel mai bine intr-o zona calda, insorita si este cultivat pentru aroma sa puternica, care se datoreaza continutului sau de timol. Cimbrul poate creste si intr-un ghiveci, acasa.
Planta este cultivata inainte de inflorire, atunci aroma sa este cea mai intensa. Partea comestibila este reprezentata de frunze.
In medicina
Cimbrul este folosit in medicina traditionala pentru tuse, actioneaza ca un antiseptic si stimuleaza digestia.
Uleiul de cimbru (uleiul esential de cimbru contine 20-55% de timol) este eficient impotriva diferitelor tipuri de infectii fungice care afecteaza de obicei unghiile picioarelor.
In bucatarie/alimentatie
Cimbrul este foarte aromat, iar gustul sau este usor iute si piperat.
Poate fi folosit pentru condimentarea carnii, pestelui, cartofilor.
Cimbrul proaspat se pastreaza in compartimentul de legume al frigiderului. Se foloseste intreg la prepararea mancarurilor, iar inainte de servire se scoate.
Pentru pastrare, cimbrul uscat se pune in recipiente etanse, intr-un loc rece si intunecat.
Informatii nutritionale
Combinatie mancaruri
Cimbru | |
---|---|
Ou | |
Paine | ▲ |
Mancaruri la cuptor | ▲ |
Desert | ▲ |
Fructe de mare | |
Peste | |
Vanat | |
Pui | ▲ |
Miel | ▲ |
Porc | |
Vitel | ▲ |
Vita | ▲ |
Orez | ▲ |
Paste | ▲ |
Cartofi | ▲ |
Legume | |
Legume verzi | ▲ |
Salate | |
Sosuri | ▲ |
Supe |
Mai cititi si...
- Rozmarinul
Origine Rozmarinul este originar din zona mediteraneeana. Numele de “rozmarin” vine din latina (“roua” – ros si “mare” – marinus sau “roua marii”). Ii place soarele, iar apa – in cantitati moderate. Acest lucru se datoreaza faptului ca - Ghimbir
Origine Ghimbirul este originar din Asia de Sud, dar cultivarea lui s-a extins si in Asia de Est, Japonia, China, India, Indonezia, etc. Poate atinge inaltimi de 90 cm. Descriere Ghimbirul este un condiment des intrebuintat in bucatarie, datorita - Ulei de argan
Ulei de argan – o comoara rara Uleiul de argan este un produs 100% natural care “vine” la noi tocmai din Maroc. Se extrage dintr-un arbore rar – argan, care creste doar in zone salbatice semi-desertice, - Sos vinegreta cu otet balsamic
Sos vinegreta cu otet balsamic (pentru 2/3 cana de sos) Ingrediente: 1/3 cana ulei de masline extravirgin 1/3 cana otet balsamic 2 lingurite cimbru proaspat, maruntit 1/4 lingurita sare 1/8 lingurita piper alb 1 lingura busuioc proaspta, maruntit Mod de preparare: Puneti uleiul de - Scortisoara
Origine Scortisoara este originara din Asia de Sud-Est (Sri Lanka). Numele vine din ebraica si feniciana prin cuvantul grec “kinnámōmon”. Arborii de scortisoara cresc in plantatii, iar in natura, copacul poate atinge inaltimi de 20 m. Descriere Scortisoara este