Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Cum ma schimba sarcina?

Dieta, Sport si Sarcina, Promo


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Cum ma schimba sarcina?, articol scris de catre Slăbuţa

Multe femei, in momentul in care se decid sa ramana insarcinate, sunt speriate de cresterea greutatii in timpul sarcinii, dar in acelasi timp sunt preocupate si de sanatatea bebelusului. Trebuie specificat faptul ca un rol esential in buna dezvoltare a copilului o are alimentatia in timpul sarcinii. In nici un caz nu se tin diete drastice, pentru ca te lipsesc de nutrientii esentiali.

Corpul femeii sufera modificari in timpul sarcinii. Pe parcursul celor 9 luni de sarcina, corpul tau se adapteaza pentru copilul tau care are nevoie de protectie, buna dezvoltare si confort in “casuta” lui temporara.

In primele luni de sarcina nu se observa modificari mari. Luand in greutate te poti convinge inca o data ca sarcina evolueaza bine si copilul creste. Insa, daca analizam in detaliu, vom constata ca, copilul in sine nu cantareste mult, restul de kilograme in plus sunt reprezentate de modificari de organe si alte procese extrem de importante:

  • copil Cum ma schimba sarcina?marirea sanilor
  • “centura adipoasa” in zona de deasupra soldurilor, care este o protectie naturala a copilului fata de diferite traume
  • dezvoltarea uterului
  • cantitatea de lichid amniotic
  • membranele fetale

In timpul sarcinii se constata o crestere de 10-12 kg, dintre care:

  • copilul reprezinta 27% (~3.5 kg)
  • placenta 5% (0.6 – 0.7 kg)
  • lichid amniotic 6% (0.8 – 0.9 kg)
  • uterul 8% (1 kg)
  • marirea volumului sangvin 10% (1.2 – 1.3 kg)
  • marirea glandelor mamare 3% (0.4 – 0.5 kg)
  • depozite de grasime 28% (3.5 gr)
  • lichidul intercelular 13% (1.4 – 1.7 kg)

Evolutie sarcina – schimbari

In primele saptamani de sarcina, aproximativ pana la 20 de saptamani, embrionul creste in greutate foarte incet in comparatie cu saptamanile urmatoare.

In aceasta perioada accentul se pune pe “constructia” organelor si tesuturilor, abia dupa aceea incepe si cresterea.

Placenta joaca un rol esential, este un liant intre embrion si mama. In “atributiunile” ei intra transportul de hrana, oxigen, dar si protectie. Pentru ca sarcina sa decurga linistit si fara complicatii placenta secreta hormoni speciali. De aceea, greutatea placentei este egala cu greutatea copilului.

Cantitatea de lichid amniotic incepe sa creasca abia din saptamana a 10, iar la mijlocul perioadei de sarcina volumul sau atinge 300 ml. Mai tarziu, in a 30 saptamana, volumul lichidului amniotic ajunge la 600 ml, iar inainte de nastere atinge 1000 ml.

Uterul are proprietatea de a se dilata pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Inainte de a ramane insarcinata, uterul unei femei cantareste 50-100 gr, iar la saptamana a 35 atinge in jur de 1000 gr.

Sanii se schimba inca din primele saptamani de sarcina. Glandele mamare incep sa se umfle datorita retentiei de apa. Cu fiecare luna de sarcina, se maresc si depozitele de grasime, care urmeaza sa fie folosite in timpul lactatiei.

Necesitatile fiziologice din timpul sarcinii (depozitele de grasime si retentia de apa)

sarcina Cum ma schimba sarcina?Pe intreaga perioada a sarcinii, corpul femeii asimileaza grasime si apa. De ce este nevoie de toate aceastea?

  • pentru marirea volumului sangvin
  • pentru formarea lichidului amniotic
  • pentru stabilizarea lactatiei
  • ca sursa de energie pentru situatii neprevazute

Dar, asta nu inseamna ca viitoarea mamica trebuie sa isi dubleze cantitatea de mancare ingerata. Kilogramele in plus doar vor bloca toate procesele importante si pot fi un real pericol pentru nastere. Trebuie sa iti asculti organismul, care stie de cata mancare are nevoie pentru evolutia sanatoasa si normala a sarcinii.

Exista cazuri in care femeia insarcinata remarca o crestere semnificativa in greutate, dar, acest lucru nu inseamna ca schimbarile de greutate au obligatoriu legatura cu depozitele de grasime. O vizita la medic este importanta in astfel de cazuri, deoarece exista riscul retentiei de apa peste norma, ceea ce poate semnaliza diverse patologii.

Schimbarea greutatii in timpul sarcinii

Fiecare femeie insarcinata este preocupata de tot ce inseamna evolutia sarcinii. Deseori, auzim intrebari de tipul: “Cate kilograme voi lua in timpul sarcinii? Care sunt limitele?”

Un raspuns exact nu se poate da, deoarece suntem diferiti din punct de vedere fiziologic si psihologic. Dar, daca luam in consideratie o medie, trebuie sa stii ca in timpul sarcinii se aduna in jur de 10-15 kg.

(foloseste acest calculator pentru a estima cresterea in greutate pe parcursul celor 9 luni – calculator greutate sarcina)

Cresterea sau scaderea excesiva a greutatii nu este deloc buna, pune in pericol dezvoltarea sanatoasa a copilului, precum si nasterea lui.

Iti poti face un jurnal in care sa-ti monitorizezi saptamanal greutatea, precum si modificarile prin care trece corpul tau.

Discuta cu slabutele insarcinate – Sunt insarcinata

Mai cititi si...

  • Dieta si alaptare
    Acest articolul se adreseaza mamicilor care inca alapteaza! Multe femei dupa nastere incep sa se uite mai insistent in oglinda si, daca in timpul sarcinii isi admirau burtica, acum nu le-a ramas decat sa vada o
  • Branzeturi. Sarcina, Tensiune arteriala, Intoleranta, Efect insulinogenic
    Articolul face parte din seria Branzeturi: Branzeturi. Motive si beneficii Branzeturi. Ce alegem? Branzeturi. Adevarul despre branza topita Mentiuni speciale despre branzeturi Sarcina In timpul sarcinii, trebuie evitate anumite tipuri de branzeturi, care pot dezvolta bacterii precum listeria* (aceasta bacterie poate
  • Parinti sanatosi – copii sanatosi
    Sa fim parinti sanatosi? Startul in educatia alimentara a copiilor incepe cu exemplul pe care il dau parintii. Acesta este lucru care nu trebuie sa va scape pentru ca atunci cand incercati sa ii impuneti copilului
  • Solutii pentru sani mai fermi
    Odata cu trecerea timpului (slabire, nasteri, etc) sanii isi pierd din fermitate. Pielea din aceasta zona este foarte delicata si ar trebui, prin urmare, sa ai mai multa grija de ea. Alege un sutien potrivit, care
  • Alimentatia in timpul alaptarii
    Multe mamici sunt nedumerite atunci cand vine vorba de ‘dieta’ in timpul alaptarii. In esenta, nu este vorba de o anume dieta, ci de o alimentatie variata, echilibrata, corecta si sanatoasa, care trebuie urmata atat

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Dieta, Sport si Sarcina, Promo (176 / 407)


Yoga te va ajuta nu doar sa scapi de kilogramele in plus, dar o sa iti readuca si o liniste sufleteasca - un echilibru emotional. Printre motivele kilogramelor in plus se numara si anumite stari ...