Branzeturi. Adevarul despre branza topita
20 Martie, 2012 Dieta, E-uri periculoase, E-uri suspecte, Info alimente, Promo, Sfaturi slabire |
![]() |
Articolul face parte din seria Branzeturi:
- Branzeturi. Motive si beneficii
- Branzeturi. Ce alegem?
- Branzeturi. Sarcina, Tensiune arteriala, Intoleranta, Efect insulinogenic
Adevarul despre branza de topita
Branza topita a aparut din necesitatea valorificarii branzeturilor fermentate si maturate care nu au un aspect comercial corespunzator, prezinta numai defecte fizice si au aroma si gustul insuficient de expresive.
Branza topita din comert, o varietate de branza procesata
Branza topita este obtinuta prin topirea branzei sub actiunea caldurii si a sarurilor de topire. Rezulta o masa uniforma, neteda si moale. Branza topita este o varietate de branza procesata.
Branza topita din comert contine aditivi alimentari: coloranti artificiali, aromatizatori (cu sunca, cu bacon, cu smantana, etc), emulgatori si grasimi trans.
Ca rezultat al procesarii si adaugarii de aditivi alimentari, unele varietati nu pot fi numite legal “branza” si o sa ii gasiti in magazine sub denumiri de tipul “specialitate de …” “specialitate cu aroma de…”, etc (de obicei, pe baza de uleiuri vegetale partial hidrogenate si cazeina), in functie de cantitatea de branza, umiditate si grasimea din lapte prezenta in produsul finit.
Sarurile de topire se folosesc pentru a asigura consistenta, gustul si conservabilitatea produsului finit.
E339 – Fosfati de sodiu (aditiv suspect); E450 – Difosfatii de sodiu si potasiu, concentratiile mari de fosfati pot destabiliza unele procese metabolice; E451 – Trifosfatii de sodiu si potasiu; E452 – Polifosfatii.
Conservanti: E250 – Azotitul de sodiu (mineral natural), in concentratie mare poate reactiona cu hemoglobina. Nu este permis in produsele destinate copiilor sub 6 luni.
Regulator de aciditate: E330 – Acid citric (aditiv periculos); E331 – Citrati.
Agent de ingrosare: E407 – Caragenan (aditiv periculos), concentratiile ridicate produc flatulenta si balonare. Carrageenanii cu lant scurt pot produce perforarea intestinului si nu sunt admise spre folosire in alimente; E410 – Guma de caruba, concentratiile ridicate produc flatulenta si balonare.
La capitolul emulgatori se folosesc mono si polifosfati de sodiu, calciu, potasiu si citrati alcalini.
foto: gettyimages.com
Mai cititi si...
- E621 – Glutamat Monosodic
Glutamat monosodic – E621 Problemele de sanatate asociate cu alimentele procesate (cu aditivi alimentari) continua sa creasca. Abundenta acestor alimente din ultimul timp a adus alimentatia noastra de zi cu zi in pragul unui dezastru, ne hrahim - Informare: Glutamat monosodic – E621
Acest articol face parte din seria “Informare despre glutamat monosodic (E621)”: E621 – Glutamat Monosodic (20.02.2009) Glutamat – E621 sau “deliciul alimentelor” (8.06.2010) De ce este Glutamatul Monosodic periculos pentru mine si familia mea? Glutamatul monosodic a ajuns sa - Branzeturi. Ce alegem?
Articolul face parte din seria Branzeturi: Branzeturi. Motive si beneficii Branzeturi. Sarcina, Tensiune arteriala, Intoleranta, Efect insulinogenic Branzeturi. Adevarul despre branza topita Ce branzeturi sa includem in alimentatia noastra? Branzeturile sanatoase ne ofera o mare diversitate de gusturi, arome, aspect, - Grupa sanguina 0 – Lactate, branzeturi, oua
Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină 0 – Lactate, branzeturi, oua - E100 – Curcumina
Denumire: E100 – Curcumina Tip: aditiv alimentar Functia: colorant alimentar natural Reactii organism: inofensiv E100 da alimentelor o culoare portocalie sau galbena. Este un aditiv admis spre folosire in industria alimentara. Obtinere Curcumina este un colorant natural izolat din radacinile si