Branzeturi. Ce alegem?
7 Martie, 2012 Dieta, Info alimente, Promo |
![]() |
Articolul face parte din seria Branzeturi:
- Branzeturi. Motive si beneficii
- Branzeturi. Sarcina, Tensiune arteriala, Intoleranta, Efect insulinogenic
- Branzeturi. Adevarul despre branza topita
Ce branzeturi sa includem in alimentatia noastra?
Branzeturile sanatoase ne ofera o mare diversitate de gusturi, arome, aspect, beneficii si nutrienti. In acest articol se fac recomandari la branzeturi obtinute din ingrediente de calitate (fara adaos de uleiuri vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate) si cu folosirea de cheag natural. Atentie la etichetele produselor, pe care le cumparati in magazin.
A. Branzeturi proaspete
Branza de vaca (de vaci) / Branza Cottage
Branza de vaci si branza cottage sunt o varietate de branzeturi proaspete si cel mai des sunt facute din lapte de vaca.
Cas
Casul este o branza semi-moale, foarte putin sarata, preparata din lapte inchegat si stors de zer.
Urda / Ricotta
Urda este o branza care se obtine din zerul de lapte de oaie, capra si vaca, cu un gust usor dulce. Pasta obtinuta in urma fierberii zerului este fina, granulata, matasoasa si gustoasa.
Articol de prezentare: Cum se face urda de casa?
a1. Branzeturi oparite
Mozzarella
Mozzarella este o branza semi-moale care, de obicei, se face din lapte de bivolita (mozzarella di Bufala), dar se obtine si din lapte de vaca integral sau partial degresat. Mozzarella proaspata este de culoarea alba, dar poate varia in functie de sezon si hrana animalelor pana la galben deschis.
Articole de prezentare: Cum se face mozzarella de casa?
Documentare
Ingrediente si ustensile
Preparare
B. Branzeturi fermentate / maturate
Branza de burduf (branza framantata)
Branza de burduf este o branza fermentata cu o aroma puternica si o textura fina, obtinuta din lapte de oaie. Se pastreaza fie intr-un vas de lemn, fie intr-un stomac de oaie curatat si uscat. Branzeturile fermentate contin proteine mai usor digerabile si asimilabile de catre organismul uman.
Edam
Edam este o branza/cascaval tare, cu gust de fructe, putin sarat, in forma de disc cu un interior galben pal si acoperita cu un strat de parafina de culoarea rosie. Cu cat mai mare este perioada de maturare, cu atat tipul acesta de branza are un gust mai bun si o aroma mai puternica.
Cheddar este o branza tare, cu aroma puternica, un gust usor ascutit, a carei culoare variaza de la alb pana la galben pal. In comert, cheddar, ca rezultat al utilizarii unui colorant natural (annatto E160b, chiar daca este un extract natural in cazul unor oameni poate cauza alergii sau eczeme), poate avea si alte culori. Cheddar maturat o perioada de peste 15 luni, la temperaturi si in mediu special (pestera), este o branza tare cu o aroma puternica, care, deseori, este numita vintage.
b1. Branzeturi in saramura
Telemea / Branza
Telemeaua se prepara din diverse tipuri de lapte: oaie, capra, vaca, bivolita sau din amestecuri de lapte. Se lasa la maturat in saramura, in care se poate pastra mai multe luni. Gustul, de cele mai multe ori, este usor sarat sau sarat.
b2. Branzeturi cu mucegai
Brie
Brie este o branza moale in forma de disc, care se face din lapte de vaca si este acoperita cu un invelis (mucegai) semi-moale, alb, comestibil (optional, in functie de gusturile fiecaruia). De asemenea, este o branza cremoasa, cu o aroma fina si un gust usor sarat, ca si consistenta seamana cu untul.
Branza cu mucegai albastru / Blue cheese / Roquefort / Gorgonzola
Aceasta varietate de branza se obtine din lapte de vaca, de oaie sau capra si are un aspect specific – petele de mucegai care pot avea diverse culori: albastru, albastru-gri, albastru-verde.
Se caracterizeaza printr-un miros distinct, intepator, care se datoreaza atat mucegaiului, cat si tipului de bacterii care se dezvolta in branza. Gustul acestui tip de branza tinde sa fie sarat sau usor sarat.
BRANZETURI NATURALE SIMPLE | CALORII/100gr | PROTEINE/100gr | GRASIME/100gr | CARBOHIDRATI/100gr | CALCIU/100gr | SODIU/100gr |
---|---|---|---|---|---|---|
branza de vaca | 20 – 285 kcal | 2 – 21 gr | 0 – 25 gr | 0.5 – 10 gr | 61 – 91 mg | 20.8 – 300 mg |
branza cottage | 60 – 126 kcal | 9.2 – 20 gr | 0 – 9 gr | 1 – 6.6 gr | 60 – 100 mg | 0.7 – 500 mg |
brie | 285 – 365 kcal | 16.5 – 22 gr | 22 – 33 gr | 0.2 – 1 gr | ~185 mg | ~630 mg |
mozzarella | 160 – 320 kcal | 12.5 – 27.5 gr | 8.5 – 25 gr | 0 – 5 gr | 505 – 782 mg | 0.3 – 1100 mg |
urda | 100 – 200 kcal | 7.6 – 18 gr | 4 – 13.5 gr | 2 – 8 gr | ~205 mg | ~150 mg |
ricotta | 90 – 175 kcal | 7 – 11.5 gr | 6 – 14.5 gr | 2 – 5 gr | 205 – 270 mg | 80 – 200 mg |
roquefort | ~370 kcal | ~21.5 gr | ~30.5 gr | ~2 gr | ~660 mg | ~1800 mg |
edam | ~355 kcal | ~25 gr | ~27.8 gr | ~1.4 gr | ~730 mg | ~965 mg |
cheddar | 170 – 430 kcal | 24 – 40 gr | 7 – 37 gr | 0 – 10 gr | 700 – 905 mg | 0.8 – 725 mg |
Bibliografie:
- altmedangel.com/cla.htm
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19284724
- www.acsh.org/healthissues/newsID.726/healthissue_detail.asp
- www.ajcn.org/content/89/6/1877.full
- www.nutritionandmetabolism.com/content/8/1/67
- www.nutritionandmetabolism.com/content/8/1/41#B16
foto: gettyimages.com
Mai cititi si...
- Calorii, proteine, grasimi, carbohidrati, fibre – branzeturi
Calorii, proteine, grasimi, carbohidrati, fibre – branzeturi (sursa: calorii.slabute.ro) - Grupa sanguina 0 – Lactate, branzeturi, oua
Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină 0 – Lactate, branzeturi, oua - Grupa sanguina B – Lactate, branzeturi, oua
Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină B – Lactate, brânzeturi, ouă - Grupa sanguina A – Lactate, branzeturi, oua
Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină A – Lactate, brânzeturi, ouă - Calorii, proteine, grasimi, carbohidrati, fibre – alimente de baza
Ca sa putem vorbi despre calorii, trebuie sa stim ce inseamna ele. O calorie este o unitate de masura pentru energie. Cand auzi sau vezi pe eticheta ca un aliment contine 100 de calorii, este