Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Branzeturi. Ce alegem?

Dieta, Info alimente, Promo


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Branzeturi. Ce alegem?, articol scris de catre Slăbuţa

Articolul face parte din seria Branzeturi:

Ce branzeturi sa includem in alimentatia noastra?

Branzeturile sanatoase ne ofera o mare diversitate de gusturi, arome, aspect, beneficii si nutrienti. In acest articol se fac recomandari la branzeturi obtinute din ingrediente de calitate (fara adaos de uleiuri vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate) si cu folosirea de cheag natural. Atentie la etichetele produselor, pe care le cumparati in magazin.

branza vaci cottage Branzeturi. Ce alegem?

A. Branzeturi proaspete

Branza de vaca (de vaci) / Branza Cottage

Branza de vaci si branza cottage sunt o varietate de branzeturi proaspete si cel mai des sunt facute din lapte de vaca.

Cas

Casul este o branza semi-moale, foarte putin sarata, preparata din lapte inchegat si stors de zer.

Urda / Ricotta

Urda este o branza care se obtine din zerul de lapte de oaie, capra si vaca, cu un gust usor dulce. Pasta obtinuta in urma fierberii zerului este fina,  granulata, matasoasa si gustoasa.

Articol de prezentare: Cum se face urda de casa?

sugestie de prezentare Branzeturi. Ce alegem?

a1. Branzeturi oparite

Mozzarella

Mozzarella este o branza semi-moale care, de obicei, se face din lapte de bivolita (mozzarella di Bufala), dar se obtine si din lapte de vaca integral sau partial degresat. Mozzarella proaspata este de culoarea alba, dar poate varia in functie de sezon si hrana animalelor pana la galben deschis.

Articole de prezentare: Cum se face mozzarella de casa?
Documentare
Ingrediente si ustensile
Preparare

B. Branzeturi fermentate / maturate

Branza de burduf (branza framantata)

Branza de burduf este o branza fermentata cu o aroma puternica si o textura fina, obtinuta din lapte de oaie. Se pastreaza fie intr-un vas de lemn, fie intr-un stomac de oaie curatat si uscat. Branzeturile fermentate contin proteine mai usor digerabile si asimilabile de catre organismul uman.

Edam

Edam este o branza/cascaval tare, cu gust de fructe, putin sarat, in forma de disc cu un interior galben pal si acoperita cu un strat de parafina de culoarea rosie. Cu cat mai mare este perioada de maturare, cu atat tipul acesta de branza are un gust mai bun si o aroma mai puternica.

cheddar branza Branzeturi. Ce alegem?Cheddar

Cheddar este o branza tare, cu aroma puternica, un gust usor ascutit, a carei culoare variaza de la alb pana la galben pal. In comert, cheddar, ca rezultat al utilizarii unui colorant natural (annatto E160b, chiar daca este un extract natural in cazul unor oameni poate cauza alergii sau eczeme), poate avea si alte culori. Cheddar maturat o perioada de peste 15 luni, la temperaturi si in mediu special (pestera), este o branza tare cu o aroma puternica, care, deseori, este numita vintage.

b1. Branzeturi in saramura

Telemea / Branza

Telemeaua se prepara din diverse tipuri de lapte: oaie, capra, vaca, bivolita sau din amestecuri de lapte. Se lasa la maturat in saramura, in care se poate pastra mai multe luni. Gustul, de cele mai multe ori, este usor sarat sau sarat.

b2. Branzeturi cu mucegai

Brie

Brie este o branza moale in forma de disc, care se face din lapte de vaca si este acoperita cu un invelis (mucegai) semi-moale, alb, comestibil (optional, in functie de gusturile fiecaruia). De asemenea, este o branza cremoasa, cu o aroma fina si un gust usor sarat, ca si consistenta seamana cu untul.

gorgonzola Branzeturi. Ce alegem?Branza cu mucegai albastru / Blue cheese / Roquefort / Gorgonzola

Aceasta varietate de branza se obtine din lapte de vaca, de oaie sau capra si are un aspect specific – petele de mucegai care pot avea diverse culori: albastru, albastru-gri, albastru-verde.

Se caracterizeaza printr-un miros distinct, intepator, care se datoreaza atat mucegaiului, cat si tipului de bacterii care se dezvolta in branza. Gustul acestui tip de branza tinde sa fie sarat sau usor sarat.

BRANZETURI NATURALE SIMPLE CALORII/100gr PROTEINE/100gr GRASIME/100gr CARBOHIDRATI/100gr CALCIU/100gr SODIU/100gr
branza de vaca 20 – 285 kcal 2 – 21 gr 0 – 25 gr 0.5 – 10 gr 61 – 91 mg 20.8 – 300 mg
branza cottage 60 – 126 kcal 9.2 – 20 gr 0 – 9 gr 1 – 6.6 gr 60 – 100 mg 0.7 – 500 mg
brie 285 – 365 kcal 16.5 – 22 gr 22 – 33 gr 0.2 – 1 gr ~185 mg ~630 mg
mozzarella 160 – 320 kcal 12.5 – 27.5 gr 8.5 – 25 gr 0 – 5 gr 505 – 782 mg 0.3 – 1100 mg
urda 100 – 200 kcal 7.6 – 18 gr 4 – 13.5 gr 2 – 8 gr ~205 mg ~150 mg
ricotta 90 – 175 kcal 7 – 11.5 gr 6 – 14.5 gr 2 – 5 gr 205 – 270 mg 80 – 200 mg
roquefort ~370 kcal ~21.5 gr ~30.5 gr ~2 gr ~660 mg ~1800 mg
edam ~355 kcal ~25 gr ~27.8 gr ~1.4 gr ~730 mg ~965 mg
cheddar 170 – 430 kcal 24 – 40 gr 7 – 37 gr 0 – 10 gr 700 – 905 mg 0.8 – 725 mg

Bibliografie:

  • altmedangel.com/cla.htm
  • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19284724
  • www.acsh.org/healthissues/newsID.726/healthissue_detail.asp
  • www.ajcn.org/content/89/6/1877.full
  • www.nutritionandmetabolism.com/content/8/1/67
  • www.nutritionandmetabolism.com/content/8/1/41#B16

foto: gettyimages.com

Mai cititi si...

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
  • Ajutor va rog :)
    Coryna20, Ieri 16:05:15
    Am o mica problema , cum pot modifica valoarea apei din meniu? ...
  • Jurnal Aly
    aly farcal, 31 mar 2014 19:46:55
    Hey fetelor ! Ce vreti sa discutam :-/ ??? Sunt deschisa ...
  • vise ... la dieta !
    WhiteAngel, 24 mar 2014 06:30:17
    stiu ca mai este un topic despre vise .. interpretarea lor .. ...
  • jurnalul meu Otilia: nunta MAI 2015 - 50kg
    onetotilia, 23 mar 2014 11:39:46
    I am back... Unele dintre veterane poate ma mai tin mine. Revin din nou ...
  • Scoala si stilul de viata sanatos
    aly farcal, 20 mar 2014 20:02:10
    Hey tuturor :) ! Vreau sa discutam despre cum sa te descurci ...
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Dieta, Info alimente, Promo (68 / 451)


Articolul face parte din seria Branzeturi: Branzeturi. Ce alegem? Branzeturi. Sarcina, Tensiune arteriala, Intoleranta, Efect insulinogenic Branzeturi. Adevarul despre branza topita De ce sa mancam branzeturi? O alimentatie sanatoasa si echilibrata inseamna "a include o ...