Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Cura de slabire sanatoasa

Cum slabesc?, Dieta, Promo


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Cura de slabire sanatoasa, articol scris de catre Slăbuţa

Probabil multe / multi dintre voi, cand aud cuvantul “dieta / cura”, isi imagineaza o salata verde, un iaurt mic si 100 gr de branza de vaci. Asta-i meniul unei persoane, care tine cura, pentru o zi…

Gresit!!! Oricand va pot demonstra ca o cura de slabire nu inseamna nemancat sau ciugulit 3 firisoare de salata.

Descifrand defintia termenului de cura / dieta, vei constata ca se refera la un anume stil de alimentatie / meniu alimentar pe care il adoptam in anumite situatii, cum ar fi: slabire, tratament in diverse afectiuni (hepatita, gastrita, ulcer, diabet, etc), si nicidecum, infometare.

O dieta, care limiteaza drastic portiile de mancare sau care exclude anumite produse alimentare in intregime (in special, cele care sunt esentiale pentru organism), doar de dragul de a pierde cat mai rapid in greutate, nu poate fi eficienta pe termen lung.

O dieta/cura nu inseamna cateva zile, in care nu ai mancat nimic si astepti sa se intample minuni, o dieta este un stil de viata, un mod de a te hrani.

Cum iti planifici mesele intr-o dieta?

Dieta ideala este cea care ia in considerare alimentele care iti plac si cele care iti displac.

Dieat ideala va cuprinde alimente, cu aport caloric echilibrat si substante nutritive, importante pentru sanatate.

Cat de mult/putin mananci si ce mananci joaca un rol major in intelegerea problemelor tale cu greutatatea. Asa ca, atunci cand iti planifici dieta/meniul de dieta, trebuie sa iei in considerare:

  • Care este necesarul tau caloric zilnic?
  • Dieta aleasa este echilibrata nutritional?
  • Dieta aleasa este practica si usor de urmat?
  • Vei fi in stare sa mentii planul de alimentatie ales pentru tot restul vietii tale?

Urmatoarele informatii te vor ajuta sa raspunzi la aceste intrebari.

Necesarul caloric zilnic

Multe diete propun un meniu bazat pe 1000 – 1500 de calorii pe zi. Cu toate acestea, numarul de calorii, care este potrivit pentru tine, depinde de greutatea ta actuala si de nivelul de activitate fizica.

Oricare ar fi dieta ta (hipocalorica, low carb, low fat, etc), ea ar trebui sa iti permita o pierdere in greutate nu mai mare de 0,5 – 1 kg pe saptamana (dupa prima saptamana sau doua, atunci cand pierderea in greutate poate fi mai rapida, din cauza pierderii de apa).

Planifica-ti mesele dinainte, pregateste-ti pachetele pentru la scoala / serviciu, ca sa nu fii tentata sa mananci ceva care nu face parte din dieta ta.

Urmareste-ti saptamanal evolutia, noteaza-ti dimensiunile si greutatea o data pe saptamana, nu face din cantar o obsesie.

cura slabire Cura de slabire sanatoasaAlimentatie echilibrata

Asigura-te ca dieta ta contine toate substantele nutritive esentiale pentru o buna sanatate.

Fii atenta la ambalajele/etichetele alimentelor, evita produsele prelucrate, produsele care contin E-uri periculoase si E-uri suspecte, creaza-ti o lista de cumparaturi de acasa, toate acestea te vor ajuta sa adopti o dieta sanatoasa.

O dieta sanatoasa ar trebui sa includa:

Vitamine şi minerale.

Daca alegi o dieta care cuprinde o varietate mare de alimente sanatoase, vei obtine vitaminele si mineralele de care ai nevoie.

O dieta trebuie sa includa alimente din toate categoriile: cereale, lactate, branzeturi, fructe, legume, carne, etc.

Proteine.

Proteinele sunt importante deoarece participa la refacerea tuturor tesuturilor din corp, de exemplu, pielea si dintii. Pentru a obtine suficiente proteine din dieta ta, asigura-te ca mananci 2-3 portii de carne de pasare, peste, fasole uscata, oua, etc pe saptamana. Aceste alimente sunt surse bune de proteine.

Carbohidrati.

Carbohidratii sunt necesari pentru a preveni dezechilibre periculoase in organism si aparitia oboselei.

Include in dieta ta cat mai multe legume proaspete, sub forma de salata, sau gatite la abur.

Fibre.

Ar trebui sa ai un aport zilnic de 20-30 gr de fibre.

Fibrele ajuta la buna functionare a intestinului, iar de aici rezulta, rezolvarea problemelor cu tranzitul.

Grasimi bune.

Cand iti pregatesti o salata, pune deoparte tot ce inseamna sosuri grase, maioneza, etc si alege o varianta mai sanatoasa, si anume, uleiul de masline.

La gustari alege seminte (migdale, nuci, fistic, etc) crude, fara sare si fara sa fie prajite in ulei.

Apa.

Bea cel putin 4- 6 pahare de apa, pe zi.

Mai cititi si...

  • Cura rapida? Mai gandeste-te…
    Cat de frumos suna, vreau sa slabesc 5 kg pe saptamana… Dar oare merita acest rezultat, un asa de mare sacrificiu?! Sa iti privezi corpul de tot ce are el nevoie mai mult, nutrienti esentiali, fara
  • Dieta ta este buna?
    In ultimul timp, tot mai multe persoane, care au probleme cu greutatea, cauta diete si metode de a slabi (pastile, suplimente, prafuri, etc) rapide si eficiente. Desi multe dintre aceste solutii va vor ajuta sa scapati
  • Densitate calorica
    Atunci cand incerci sa slabesti nu doar numarul de calorii este de luat in calcul. Un studiu clinic a aratat ca densitatea calorica este importanta atunci cand vrem sa slabim sanatos si sa ne mentinem
  • Dieta Disociata pe grupe de alimente
    Dieta disociata, pe grupe de alimente, nu este o dieta care promite pierdere rapida in greutate. Veti slabi incet, dar constant. Noua greutate putand fi mentinuta fara probleme. Dieta disociata permite consumul de dulciuri, insa in cantitati
  • Alimentatia in timpul alaptarii
    Multe mamici sunt nedumerite atunci cand vine vorba de ‘dieta’ in timpul alaptarii. In esenta, nu este vorba de o anume dieta, ci de o alimentatie variata, echilibrata, corecta si sanatoasa, care trebuie urmata atat

3 păreri despre “Cura de slabire sanatoasa”

  1. 3
    Antonina

    Buna! As dori sa aflu intr-un fel sau altul ce dieta ar trebui sa adopt, in conditiile in care viata mea se imparte intre servici, facultate, casa, familie gradina si animale , adica destul de multa activitate. Am 34 de ani, sunt invatatoare, am doi copii unul de 12 ani si celalat de 11 ani, sunt o persoana cu muuullltttta activitate zilnica. De mancat incerc sa am grija (respect oarecum primcipiile dietei montigniac), nu mananc paine alba sau produse de patiserie, nu beau suc sau alte bauturi decat apa, iar dulce doar ciocolata peste 75% sau negreasa cu fructoza. Nici nu mai tin minte de cand nu am mai mancat cartofi sau prajituri cun zahar si , cu toate acestea nu reusesc sa dau jos nici un kg. Oare organismul s-a obisnuit cu toate restrictiile si nu mai reactioneaza? De aceea intrebarea incotro s-o apuc?Am 85 kg. la 165 cm.
    Va multumesc!

  2. 2
    Slăbuţa

    Buna ziua draga Rodica, :)

    Ce alimentatie ai in prezent? Te rog sa ne scrii meniul tau pentru o zi.
    Te asteptam si pe forum, unde slabutele se sustin. :)

    O zi frumoasa.

    Slabuta
    (Marina)

  3. 1
    rodica

    buna ziua si va multumesc pentru tot ce faceti pentru a ajuta atita lume,nu am cuvinte nu ma pot exprima ce simt cind citesc .sint o persoana cam plinuta dar nu reusesc sa tin nimic macar o saptamina,va rog datim o indrumare,mu imi place sa es din casa daca am esit intro zi a 2 nu pot merge la treaba am dureri de spate si picioare nu ma pot ridica din pat cum sa fac va rog datim un sfat va multumesc din suflet o zi buna doamne ajuta pe toata lumea.

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Cum slabesc?, Dieta, Promo (365 / 468)


Ciuperci umplute (pentru 1 portie) Ingrediente: 5 ciuperci champignon maricele 1 ceapa mica 1 catel usturoi 150 gr piept pui 100 gr cascaval 1 lingura ulei de masline piper dupa gust Mod de  preparare: Se ...