Dieta in functie de varsta: 50+
31 Martie, 2011 Dieta, Obezitate, Promo, Sfaturi slabire |
Varsta 50+ (caracteristici)
Iata ca ai ajuns si la varsta menopauzei. Ovarele secreta tot mai putin estrogen. La aceasta varsta kilogramele in plus, pe langa probleme de sanatate, vor aduce si cativa ani in plus, tot asa cum o silueta bine proportionata iti va ascunde varsta.
Varsta femeii este data de felul in care arata: fizicul este ca o oglinda care dezvaluie anii tai. Felul in care arati acum depinde foarte mult de stilul de viata pe care l-ai avut pana la 50 ani, de cate ori ai slabit si te-ai ingrasat, de cate ori te-ai infometat sau ai abuzat de mancare, cat de activa fizic ai fost…
Retentiile de apa in organism, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, osteoporoza – sunt doar cateva dintre aspectele negative ale acestei varste.
Sfaturi alimentatie
Avad in vedere ca in fiecare 10 ani, metabolismul bazal scade cu 2%, necesarul caloric zilnic scade si el tot cu 2%. (Calculator de estimare necesar caloric zilnic)
Se va limita consumul de carne de vita, carne de oaie, unt, frisca, smantana, paine alba si alte produse din faina alba. Se vor consuma mai multe fructe si legume, pui si peste, paine de secara.
Micul dejun ramane o masa consistenta ca si in tinerete, mesele trebuie sa fie regulate. Recomandarea de baza – cat mai putine produse care ar creste nivelul zaharului in sange. (O abordare sanatoasa este dieta pe baza Incarcaturii Glicemice a alimentelor)
Un aliment bun pentru aceasta varsta – boabele de soia, care contin foarte multi fitoestrogeni – substante vegetale, a caror actiune si structura seamana cu hormonii sexuali feminini, si antioxidanti – bioflavonoide, care protejeaza celulele de la distrugere, ajuta la intinerirea pielii si a intregului corp. Soia contine un complex de vitamine (A, E, C si grupa B) si minerale (cupru, fier, calciu, magneziu), care incetinesc imbatranirea.
Soia este un balsam pentru inima si vasele de sange, precum si o sursa de fibre.
De afectiunile care pot aparea la aceasta varsta te vor proteja vitaminele B6 si B12, vitamina D, antioxidantii si calciul.
Vitaminele B6 si B12
Vitaminele B6 si B12 sunt necesare pentru buna functionare a inimii. De asemenea, ele vor impiedica ingrosarea si rigidizarea peretilor vaselor de sange, te vor proteja de bolile de inima si accident vascular cerebral.
Doza zilnica recomandata de vitamina В6 este de 1,5 mg. Vitamina B6 se gaseste in banane, nuci, cartofi si somon.
Doza zilnica recomandata de vitamina В12 este de 2,4 mcg. Vitamina B12 se gaseste in oua, peste, pui si in unele cereale integrale.
Fitoestrogenii
Fitoestrogenii amelioreaza simptomele menopauzei si reduc posibilitatea de a dezvolta cancer de san.
Alimente bogate in fitoestrogeni sunt: boabele de soia, semintele de in, mazarea, fasolea, spanacul, caisele uscate, broccoli.
Vitamina D si calciul
La aceasta varsta preocuparea pentru intarirea oaselor va fi unul dintre aspectele de baza. Prin urmare, doza zilnica de calciu va fi crescuta la 1500 mg.
Vitamina D ajuta la asimilarea calciului in organism – aceasta este una dintre functiile sale.
Doza zilnica recomandata de vitamina D este de 5 mcg. Vitamina D se gaseste in pestele gras, produse lactate si oua.
Antioxidantii
Antioxidantii sunt buni la orice varsta, insa la 50 de ani acestia sunt deosebit de importanti. Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi – factori de imbatranire, incetinind astfel procesul de imbatranire in sine.
De asemenea, antioxidantii reduc riscul de cancer, in special cancerul de san. Antioxidantii sunt necesari pentru a evita cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta (boala de ochi care duce la orbire).
Acestia se gasesc in: prune, prune uscate, broccoli, nuci, coacaze, afine, mere, cirese, etc.
Sfaturi activitate fizica
Antrenamentele fizice trebuie sa fie usoare. Cel mai bine este ca acestea sa fie stabilite de comun acord cu doctorul tau, in functie de starea ta de sanatate.
Mai cititi si...
- Vitaminele ingrasa?
Deseori aud intrebarea: “vitaminele ingrasa?”. Haideti sa descoperim impreuna raspunsul la aceasta intrebare si, de asemenea, sa aflam cum putem preveni carentele de vitamine. Multi-vitaminele deseori sunt recomandate persoanelor subponderale pentru a mai creste in greutate. - Faina de migdale
Faina de migdale este o alternativa sanatoasa, nutritiva la traditionala faina de grau si o solutie foarte buna in cazul persoanelor care au intoleranta la gluten. De asemenea, este un aliment bun in cazul unei - Spanacul
Spanacul are frunze de culoare verde inchis si poate fi folosit in alimentatia zilnica, sub forma de salate, mancaruri, etc. Frunzele tinere de spanac au un gust delicios. Dar inainte de a le consuma, trebuie sa - Dieta in functie de varsta: 30+
Varsta 30+ (caracteristici) Problema principala la aceasta varsta este lipsa de miscare – sedentarismul, din care rezulta un consum caloric minim. Tot aici se adauga alimentatia extrem de nesanatoasa (deseori grasa) si in proportii mari, anumite - Detoxifierea ficatului
Ficatul are un rol major in eliminarea toxinelor din organism si substantelor care provoaca alergii. Pentru a avea un ficat sanatos trebuie sa ii “furnizam” antioxidantii necesari, pe care ii foloseste in procesul de detoxifiere. Nutrienti Extract de
Iulie 21st, 2011 at 22:00
avem foarte mult de invatat. multumesc!
Aprilie 2nd, 2011 at 22:10
sfaturi utile si de retinut…multumesc!