Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Cereale – macerare, fermentare, incoltire (III)

Afectiuni cardio-vasculare, Afectiuni digestive, Diabet zaharat, Dieta, Info alimente, Obezitate, Promo, Sfaturi slabire


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Cereale – macerare, fermentare, incoltire (III), articol scris de catre Slăbuţa

In articolele anterioare (art. 1 si art. 2) am inceput discutia despre metodele optime de preparare a cerealelor.

Cereale incoltite

Consumul de cereale rafinate/procesate influenteaza in mod negativ sanatatea noastra, contribuie in mod direct la aparitia unor probleme cum ar fi: obezitatea, nivel ridicat de colesterol, probleme cardiace, hiperglicemia si diabet.

beneficii cereale incoltite Cereale – macerare, fermentare, incoltire (III)Consumul de cereale incoltite aduce organismului nostru un aport nutritiv bun; cerealele incoltite sunt o sursa esentiala de vitamine si minerale. Bineinteles ca, calitatea acestei ’surse’ depinde de tipul de cereale si conditiile de incoltire. In cerealele incoltite se gasesc de la 10 pana la 20 ori mai multi nutrienti decat in cerealele procesate.

Se pot cumpara cereale gata incoltite sau se pot face in casa. Lintea, orezul, alfalfa, quinoa, ovazul, secara, graul, etc toate pot fi incoltite.

Din vlastari (sprouts) si cereale incoltite se pot prepara salate, mancaruri gatite in combinatie cu alte alimente sau cerealele incoltite se pot folosi in brutarie, pe post de faina.

Toate semintele folosite trebuie sa fie bio (de dorit), crude (nepreparate), netratate chimic sau expuse la caldura.

Beneficiile cerealelor incoltite

Incoltirea ‘creste’ aportul unor nutrienti-cheie, grupa vitaminelor B, vitamina C, fibre si amino acizi esentiali. De asemenea, cerealele incoltite pot fi mai putin alergenice fata de cerealele obisnuite (recomandare pentru persoanele care au intoleranta la gluten).

Orezul brun incoltit lupta cu diabetul si reduce riscul bolilor cardiovasculare, scade depresiile si oboseala la mamicile care alapteaza.

Secara incoltita scade tensiunea arteriala, iar hrisca incoltita protejeaza impotriva bolii de ficat gras.

In procesul de germinare a cerealelor se dezvolta o bacterie buna, care ajuta la mentinerea unui colon curat, de aici rezulta si un alt rol al cerealelor – tratamentul unor probleme digestive.

Incoltirea/germinarea cerealelor fara pamant

Poate ca va ganditi la ceva complicat, dar nu aveti nevoie de nimic mai mult decat de un borcan de sticla si o plasa/tifon care sa acopere gura borcanului.

incoltire cereale Cereale – macerare, fermentare, incoltire (III)

Pentru a obtine cereale incoltite/germinate cu succes, trebuie sa cumparati cereale de calitate buna, seminte integrale care nu au fost tratate chimic. Trebuie udate regulat, cel putin 2 ori pe zi cu apa fara clor si de buna calitate.

Dupa a doua zi, germenele si un vlastar micut trebuie sa apara. La aceasta etapa, continutul de vitamine este foarte ridicat, in special vitamina C. Viteza de crestere depinde de temperatura.

Cerealele incoltite pot fi pastrate intr-un loc racoros, cum este sertarul pentru legume/fructe din frigider, nu mai mult de o saptamana.

tabel cereale macerare incoltire Cereale – macerare, fermentare, incoltire (III)Semintele se lasa la temperatura camerei (peste 20 C) ~ 4 zile de la inceputul germinarii (vezi tabelul pentru fiecare tip de cereala); vlastarii pot fi mancati chiar din a 2-a zi, dar nu mai tarziu de a 8-a zi (2-5 cm), totul depinde de temperatura si cum sunt udate.

Apa cu clor nu este buna pentru germinarea/incoltirea cerealelor.  Nu se va folosi apa de la robinet (numai daca nu aveti un sistem eficient de filtrare a apei), aceasta este de obicei cu clor. Cerealele germinate pot fi mancate simplu sau in salata, in amestec cu alte legume sau se pot prepara mancaruri.

Incoltirea scoate seminta din starea dormanta si elibereaza toate varietatile de nutrienti si enzime benefice care pot fi disponibile doar prin incoltire. Nutrientii si enzimele eliberate prin incoltire depind de cereala care se doreste a fi incoltita. Cerealele incoltite este bine sa fie mancate in stare cruda sau preparate la o temperatura nu mai mare de 116 C, altfel se distrug enzimele sanatoase si este redus continutul nutritiv.

Bibliografie:

  • naturaltherapypages.com.au
  • organicclimber.com
  • Weston A. Price Foundation

Credit foto:

  • chow.com
  • kitchenstewardship.com

Mai cititi si...

  • Cereale – macerare, fermentare, incoltire (II)
    Articolul precedent prezenta generalitati si explicatii stiintifice despre un mod optim si sanatos de preparare a cerealelor. Astfel, am aflat despre metodele prin care acidul fitic, dar si glutenul, continut in majoritatea cerealelor, poate fi
  • Cereale – macerare, fermentare, incoltire (I)
    Intr-un articol mai vechi, am vorbit despre beneficiile prezentei ovazului in alimentatia noastra. Apoi, acum ceva timp, in cadrul unei discutii despre pregatirea ovazului, am fost intrebata de ce nu este bine sa il fierbem
  • Social. Implicare. O abordare noua.
    Dupa cum am promis intr-un comentariu de pe Slabute TV, voi aborda si voi inainta spre discutie mai multe probleme noi si foarte interesante, care ar trebui sa preocupe pe fiecare dintre noi si care
  • Oua vopsite in culori naturale
    Exista mai multe metode de a obtine culori naturale pentru ouale de Pasti, fara a folosi “colorantii-vopsea” (e-uri) din comert (E102 – galben, E133 – albastru, E122 – rosu sau E110 – portocaliu). Coji de ceapa
  • Paine de casa, din faina macerata
    In articolele anterioare (art. 1 si art. 2) am vorbit despre importanta pre-prepararii unor cereale, printre care este si faina de grau integrala. Macerarea are ca rol neutralizarea acidului fitic, continut in majoritatea cerealelor, neutralizarea

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Afectiuni cardio-vasculare, Afectiuni digestive, Diabet zaharat, Dieta, Info alimente, Obezitate, Promo, Sfaturi slabire (90 / 454)


O reteta ideala, hranitoare si sanatoasa pentru micul dejun. Ingrediente pentru 2 portii: 4 oua 100 gr branza de vaci 3 rosii frunzulite de oregano (se poate busuioc, cimbru sau patrunjel) 2 catei de usturoi ...