Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Paine de casa, din faina macerata

Panificatie, Promo, Retete lacto vegetariene


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Paine de casa, din faina macerata, articol scris de catre Slăbuţa

In articolele anterioare (art. 1 si art. 2) am vorbit despre importanta pre-prepararii unor cereale, printre care este si faina de grau integrala. Macerarea are ca rol neutralizarea acidului fitic, continut in majoritatea cerealelor, neutralizarea enzimelor inhibitoare si descompunerea glutenului si a altor proteine din cereale in compusi mai simpli, usor de digerat/asimilat. Acidul fitic blocheaza absorbtia unor minerale de maxima importanta in organism, cum sunt: calciul, magneziul, fierul, etc.

Iata un exemplu de paine de casa sanatoasa, facuta din faina macerata peste 7 ore, care nu baloneaza, nu te face sa te simti greoi, are un gust deosebit si o textura fina. Ingredientul de baza (faina) poate fi schimbat cu un alt tip de faina sau cu un mix de mai multe tipuri de cereale. Sa nu uitam, pentru ovaz, macerarea se va prelungi pana la 24 de ore.

Ingrediente pentru o paine de casa, de ~1150 gr:

Macerare:

Intr-un vas se pun:

  • faina integrala (410 gr)
  • zaharul
  • laptele batut
  • apa calda (incalzita, ~50C)
  • uleiul de masline

Se mixeaza bine cu ajutorul unui mixer/blender sau in masina de facut paine. Masa obtinuta are consistenta unui smantani mai groase.

Deasupra amestecului obtinut se presara restul de faina, iar in mijloc se face o adanicitura in care se pune drojdia proaspata maruntita. Atentie! drojdia nu trebuie sa intre in contact cu masa umeda.

Aluatul se lasa, acoperit cu un prosop curat, intr-un loc cald. Dupa ~2-3 ore, toata compozitia se mixeaza/framanta din nou. Se lasa din nou acoperit pentru inca 5 ore.

Mod de preparare paine:

Apoi, se adauga sarea si se framanta din nou painea. Se mai lasa pentru inca 30 minute.

Forma de paine se unge cu putin ulei ca sa nu se lipeasca/arda painea. Painea formata se aseaza in forma. Se fac cateva incizii (cu un cutit) pe suprafata painii, exact ca dungele de pe o franzela obisnuita. Optional: deasupra am presarat putin marar uscat. Se pot pune seminte de in, seminte de floarea soarelui/dovleac, susan, etc.

Se preincalzeste cuptorul la 275-300C, iar forma se pune pe langa cuptor pentru ca painea sa mai creasca putin.

Cand cuptorul a ajuns la temperatura dorita, painea se pune la cuptor.

Atunci cand coaja a devenit rumena, se da focul mic si se lasa pana ce painea este gata. Se verifica din cand in cand, cu ajutorul unei scobitori, daca miezul este gata.

Pofta buna si multa sanatate!

Mai cititi si...

  • Paine Montignac
    Ingrediente: 410 gr faina integrala 1 plic drojdie uscata 300 ml apa calda 1 lingurita sare Mod de preparare: Drojdia se pune in apa calduta si se amesteca. Se lasa cam 15 minute. Apoi se adauga faina si sarea, si se amesteca
  • Paine din faina de porumb si faina integrala de grau
    Ingrediente: 1 1/2 cana faina integrala de grau 1/2 cana faina de porumb 1 lingurita drojdie uscata 180 ml lapte 1 ou 25 gr unt/ulei de masline 1 lingurita sare 1 lingurita zahar brut Mod de preparare: Laptele se incalzeste putin, se adauga sarea, zaharul
  • Paine de soia
    Ingrediente: 200g proteine de soia texturate 200g faina de grau integrala 50g tarate de grau 1 lingura de ulei drojdie de bere 1 lingura de zahar apa minerala Mod de preparare: Se amesteca intr-un vas drojdia, o lingura de zahar pudra si 1/2 litru
  • Grupa sanguina AB – Cereale, panificatie si patiserie
    Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină AB – Cereale, produse de panificaţie şi patiserie
  • Grupa sanguina B – Cereale, panificatie si patiserie
    Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină B – Cereale, produse de panificaţie şi patiserie

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Panificatie, Promo, Retete lacto vegetariene (102 / 433)


Articolul precedent prezenta generalitati si explicatii stiintifice despre un mod optim si sanatos de preparare a cerealelor. Astfel, am aflat despre metodele prin care acidul fitic, dar si glutenul, continut in majoritatea cerealelor, poate fi ...