Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Alimente relaxante

Afectiuni cardio-vasculare, Info alimente, Promo, Sanatatea in familie


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Alimente relaxante, articol scris de catre Slăbuţa

Stresul, supranumit ‘ucigasul tacut’, castiga din ce in ce mai mult ‘loc’ in vietile noastre. Stresul prelungit poate duce la aparitia bolilor de inima, aritmiei cardiace, tensiunii arteriale, caderii parului si migrenelor, stresul tine organismul intr-o stare de permanenta alerta.

Mereu vor exista motive si conditii propice pentru stres, este imposibil sa ne izolam intr-un glob de sticla, insa ceea ce conteaza este felul in care percepem si reactionam la toate aceste probleme venite din exterior. O dieta restrictiva nu face decat sa agraveze starea de stres deja instalata fie din cauza locului de munca solicitant, fie din cauza ratelor la banca sau neintelegerilor din familie.

Rezolvarea unor astfel de situatii are mai multe abordari, printre care un rol esential il are si alimentatia de zi cu zi.

Carbohidrati complecsi

Astfel, prezenta carbohidratilor complecsi (clic pe link) in alimentatia noastra are ca efect stimularea productiei de serotonina, stimularea creierului si crearea unei stari de bine, calm si confort. Ovazul contine o sursa buna de fibre solubile care ajuta la scaderea colesterolului din sange. Orezul brun, cerealele integrale (neprocesate/rafinate) si legumele sunt si ele o sursa buna de carbohidrati complecsi.

Magneziu

Magneziul regleaza nivelul cortizolului, ‘relaxeaza’ sistemul nervos si muschii (impiedica aparitia crampelor, tensiunilor din muschi, etc). Daca nu esti un fan al spanacului (pe cat posibil consuma spanac din surse naturale, cel din comert contine o cantitate mare de pesticide), poti apela la alte surse importante de magneziu, cum ar fi: somonul, nucile/semintele, busuiocul.

*Busuiocul are proprietati anti-inflamatoare si anti-bacteriale, este de un real ajutor in problemele de artrita reumatoida si are un profil nutritional excelent; este o sursa buna de: fier, calciu, potasiu si vitamina C.

Seleniu

Deficientele de seleniu cresc starile de anxietate, depresii si oboseala/extenuare. Nucile, in special nucile braziliene au un continut ridicat de acest mineral. Suplimentar, alimente care au o cantitate deloc neglijabila de seleniu sunt: somonul, tonul, codul, se pot include si ciupercile shiitake.

Potasiu

Nivelul scazut de potasiu poate provoca extenuare musculara, stari de oboseala si iritabilitate.

Broccoli este un aliment bogat in potasiu, beta-caroten si vitamina C si E care intaresc sistemul imunitar. Suplimentar,  este bine sa se consume: avocado, varza, varza de Bruxelles, varza, vinete si rosii.

papaya alimentatie relaxanta Alimente relaxanteVitamina C

Consumul alimentelor cu un continut mare de vitamina C normalizeaza nivelul cortizolului si regleaza tensiunea arteriala. Creierul are nevoie de o cantitate adecvata de vitamina C pentru a converti triptofanul in serotonina.

Kiwi este o sursa buna de vitamina C, alte fructe pe care le poti include sunt: capsunile, papaya, afinele, portocalele, grapefruit-ul si guava, etc.

Omega 3, vitamina D si B12

Crevetele, homarii, pestele – aceste alimente nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra.

Triptofan

Triptofanul este un aminoacid esential, care este utilizat de organism pentru a crea serotonina. Ciocolata neagra, cu un procent cat mai mare de cacao, este un aliment care este bogat in triptofan. Suplimentar, triptofanul se gaseste in mod natural in  migdale, seminte de floarea soarelui, seminte de susan, nuci, legume si carne rosie.

Bibliografie:

  • U.S. Department of Agriculture – www.usda.gov
  • The George Mateljan Foundation – whfoods.com

Mai cititi si...

  • Ciupercile
    Ciupercile se caracterizeaza prin prezenta proteinelor (care induc senzatia de satietate), bogatia in complexul vitaminelor B (riboflavina [vit. B2], niacina [vit. B3] si acid pantothenic [Vit. B5]) si minerale (seleniu, potasiu si cupru). Fibrele ciupercilor taie
  • Detoxifierea ficatului
    Ficatul are un rol major in eliminarea toxinelor din organism si substantelor care provoaca alergii. Pentru a avea un ficat sanatos trebuie sa ii “furnizam” antioxidantii necesari, pe care ii foloseste in procesul de detoxifiere. Nutrienti Extract de
  • Detoxifierea organismului
    Continuam cu un alt articol din capitolul detoxifiere. Detoxifierea organismului inseama curatarea de toxine in interiorul corpului prin mijloace naturale. Naturale si nu artificiale (chimice)!!! Exista foarte multe produse pe piata, care sunt comercializate sub titulatura
  • Conopida
    Conopida – o “floare” hranitoare Conopida este un aliment foarte sanatos, hranitor si plin de vitamine. Partea comestibila o reprezinta mugurii tineri de flori, de culoare alba. Conopida apartine aceleeasi familii ca si broccoli, varza si varza creata
  • Gulia
    Gulia – intre varza si ridiche Gulia este o leguma cu o aroma fina si dulce, bogata in potasiu si Vitamina C. Din punct de vedere nutritional, gulia poate fi, cu succes, folosita in dieta de slabire

O părere despre “Alimente relaxante”

  1. 1
    Adina14

    Foarte util articolul! :) In perioada asta, chiar cred ca a fost mai mult decat binevenit!

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Afectiuni cardio-vasculare, Info alimente, Promo, Sanatatea in familie (101 / 434)


In articolele anterioare (art. 1 si art. 2) am vorbit despre importanta pre-prepararii unor cereale, printre care este si faina de grau integrala. Macerarea are ca rol neutralizarea acidului fitic, continut in majoritatea cerealelor, neutralizarea ...