Dieta Mediteraneana
19 Februarie, 2009 Dieta |
Dieta Mediteraneana – generalitati
Este deja bine cunoscut faptul ca dieta mediteraneana este una dintre cele mai sanatoase diete, care te va ajuta atat in lupta cu kilogramele cat si in lupta cu anii/imbatranirea.
Locuitorii din zona mediteraneana mananca foarte multe fructe si legume proaspete, peste, fructe de mare, ulei de masline, leguminoase, paste integrale, nuci si seminte.
Dieta mediteraneana exclude din alimentatia zilnica conservele, semipreparatele, fast-food-ul, snacks-urile.
Mancarurile conforme cu principiile dietei mediteraneene se prepara extrem de usor si rapid; sunt gustoase si in acelasi timp sanatoase.
Dieta Mediteraneana – principii de baza
1. Se consuma cat mai des posibil alimente sanatoase si proaspete
In aceasta categorie sunt de mentionat urmatoarele alimente: fructele si legumele, iaurturile naturale (fara zahar adaugat), verdeturile, cerealele integrale, nucile si semintele, vinul rosu. Nu se admit alimente crescute in conditii nesanatoase, cu pesticide sau alte chimicate.
2. Grasimi sanatoase
Dieta Mediteraneana recomanda consumul de grasimi sanatoase. Aici sunt de mentionat grasimile mononesaturate, continute in ulei de masline, nuci si avocado si acizii grasi polinesaturati Omega 3, continuti in peste (ton, sardine, somon, etc).
3. Controlul portiilor
Se mananca des si cu portii mici. Mancarea trebuie sa fie de cea mai inalta calitate. Decat sa mananci mult si nesanatos, alege sa ai portii mai mici si mai dese de mancare sanatoasa.
4. Vinul rosu
Locuitorii din zona mediteraneana consuma in jur de 2 pahare de vin rosu la masa de cina. Vinul rosu este foarte bun pentru sanatatea inimii, fiind bogat in antioxidanti naturali care mentin o circulatie sanguina buna si impiedica formarea de cheaguri.
5. Fructele – desert
Fructele in Dieta Mediteraneana inlocuiesc deserturile, cum ar fi: prajiturile cu crema, torturi, bomboane, etc.
Fructele proaspete si crescute in conditii ecologice sunt o sursa de naturala de fibre, minerale si sanatate.
6. Mancaruri fara preparare termica indelungata
Dieta Mediteraneana recomanda mancaruri preparate rapid si usor, cu un timp cat mai mic de gatire.
Pastele sunt fierte al-dente (5-7 minute).
Legumele se pregatesc la abur.
Pestele sau carnea nu se prajesc, ci se fac la cuptor.
Discuta cu slabutele pe forum. Clic aici Dieta Mediteraneana.
Mai cititi si...
- Dieta cu ceai rosu
Dieta cu ceai rosu te poate ajuta sa pierzi kilogramele in plus intr-un mod sanatos si fara infometare. Este recomandat sa se bea 4 cani de ceai rosu pe zi: la mic dejun, gustari, pranz si - Recomandari dieta in functie de zodie – scorpion
Nativii din zodia scorpion se pot mandri cu o sanatate de fier, care este bine sa fie mentinuta cu ajutorul unei alimentatii echilibrate si sanatoase. Scorpionii trebuie sa uite de existenta fast-food-ului, prajelilor, sa consume cat - Dieta Okinawa
Denumirea acestei diete vine de la numele insulei din Arhipelagul Japonez. Aceasta insula este cunoscuta in lume ca fiind locul cu cea mai longeviva populatie – oameni care au atins varsta de 100 ani. Localnicii nu - Dieta care tine ridurile la distanta
Odata cu varsta apar si unele probleme legate de aspectul fizic care ne pot intrista… da, ai ghicit – ridurile. In ziua de azi exista multe solutii cosmetice (creme, masti, geluri, etc) care au ca “deviza” - Ce mananc la gustari?
Gustarile sunt mesele mici intre mesele principale, pentru a curma foamea si a mentine nivelul de energie. Gustarile sunt deosebit de importante si folositoare organismului atunci cand acestea sunt sanatoase. Cu siguranta ca se pot gasi
Noiembrie 12th, 2010 at 9:53
exact ce cautam!imi place articolul