Masa de Pasti – varianta cu peste
6 Aprilie, 2012 Promo, Retete Pasti, Retete dietetice |
![]() |
Felul I
Supa de peste finlandeza
- somon (de preferat cotlet, coada, dar nu file!) – 400 gr
- cartofi, marime medie – 2 bucati
- ceapa – 1 bucata
- unt – 50 gr
- frisca pentru gatit – 1 pahar
- marar – 1/4 pahar
- arpagic – 1/4 pahar
- frunze de dafin
- piper, boabe
- cuisoare
- sare
Mod de preparare:
- Din somon, frunze de dafin, piper si cuisoare se prepara un bulion (~2.5 l apa).
- Atunci cand pestele este gata, se scoate din bulion si se pune deoparte.
- Cartofii se taie cubulete mici si se adauga in bulion. Se fierb pana sunt gata.
- Ceapa se taie cubulete mici si se innabusa in unt.
- Pestele se curata de piele, oase si se taie cubulete.
- In bulion se adauga frisca, ceapa, verdeata si bucatele de somon.
- Se tine pe foc pana aproape de punctul de fierbere si imediat se ia de pe foc.
Pofta buna!
Supa de peste norvegiana
- somon/pastrav (de preferat cotlet, dar nu file!) – 400 gr
- morcovi – 2 bucati
- cartofi, marime medie – 3-4 bucati
- ceapa – 1 bucata
- praz – 1 bucata
- frisca pentru gatit – 200 gr
- frunze de dafin – 3 bucati
- lapte – 1 pahar
- crevete, decorticate, fierte – 125 gr
- sare, piper, cuisoare
- patrunjel
- icre rosii – optional
Mod de preparare:
- Din somon/pastrav, ceapa taiata in patru, frunze de dafin, piper si cuisoare se prepara un bulion (~2.5 l apa), dureaza ~15 minute.
- Bulionul se strecoara, iar pestele fiert se pune deoparte.
- Morcovii taiati rondele si prazul se inabusa in 25 gr unt. Apoi, se adauga in bulion impreuna cu cartofii taiati bucatele medii.
- Se fierbe ~10 minute, dupa ce da in clocot.
- Pestele se curata de piele, oase si se taie cubulete. Se adauga in bulion si se mai tine pe foc ~5-7 minute.
- Laptele se adauga incet in bulion, amestecand continuu, iar la sfarsit si frisca cu crevetele.
- Inainte de servire, se presara patrunjel tocat. Optional se pot adauga icre rosii.
Pofta buna!
Felul II
Terina de somon
- somon file – 400 gr
- mazare congelata – 2 pahare
- oua – 5 bucati
- frisca pentru gatit 30% grasime – 4 linguri
- morcovi – 1 bucata
- zucchini – 1 bucata
- sare, piper – dupa gust
Mod de preparare:
- Mazarea congelata se fierbe in apa cu sare, dupa ce este gata se clateste cu apa rece.
- Morcovii si zucchini se fierb si taie marunt.
- Fileul de somon se taie bucati, se adauga frisca si ouale. Compozitia se sareaza, pipereaza si se da prin blender.
- O forma dreptunghiulara se unge cu unt.
- Primul strat este somonul maruntit, apoi mazarea cu morcovii si zucchini. Apoi se repeta din nou stratul de somon si se continua asa pana se folosesc toate ingredientele.
- Forma se acopera cu hartie de copt si se pune intr-o forma cu apa fierbinte. Se da la cuptor ~180 C pentru 45 minute.
- Dupa ce este gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit.
- Dupa ce s-a racit se inveleste cu file de somon marinat.
Pofta buna!
Crap cu sos de rosii, ceapa verde si lime
Quiche cu somon si branza cu mucegai
Aperitive
Oua vopsite in culori naturale
Tartine cu somon afumat
Chiftelute de peste (macrou) “Slabuta”
Salate
Salata de castraveti cu germeni de grau incoltiti
Salata de ton, castraveti si ardei rosu cu sos de marar si lamaie
Desert
foto: livejournal.com, gettyimages.com
Mai cititi si...
- Masa de Pasti – varianta cu carne
Felul I Ciorba de Pasti cu hrean (~220 kcal/portie) Ingrediente pentru 8 portii: carne de porc, cu os – 500 gr bacon – 100 gr radacina de patrunjel, uscat – 1 bucata sfecla, marime medie – 2 bucati rosii – 1 bucata morcov, - Masa de Pasti – varianta ovo-lacto-vegetariana
Felul I Supa de verdeturi, de Pasti (~198 kcal/portie) Ingrediente pentru 6 portii: apa – 1500 ml oua de prepelita, fierte tare – 6 bucati frunze de coriandru – 4 legaturi patrunjel proaspat – 2 legaturi cascaval, cheag tare – 200 gr faina - Salata de Craciun cu pui
Ingrediente pentru 10 portii: piept de pui – 1 kg salata – 2 capatani ceapa verde – 1 legatura ridiche – 4 bucati medii ardei gras verde – 3 bucati ceapa – 3-4 bucati medii unt – 15-20 gr rodie – 1/2 bucata - Pate de Pasti
Pate de Pasti Ingrediente pentru 10 portii: file de porc – 250 gr ficat de porc – 350 gr pulpa de pui, dezosata, fara piele, fiarta – 350 gr ceapa, marime mica – 1 bucata usturoi – 3 catei ardei gras verde, - Aspic dietetic, reteta pentru Craciun sau Revelion
Ingrediente pentru 16 portii: file de pui/piept de pui – 3 bucati bulion de pui cascaval slab/mozzarella – 300 gr broccoli – 500 gr champignon marinati – 300 gr verdeata – multa capere rosii – pentru decor gelatina sare – dupa gust Mod de preparare: Pieptul de