Masa de Pasti – varianta cu carne
6 Aprilie, 2012 Promo, Retete Pasti, Retete dietetice |
![]() |
Felul I
Ciorba de Pasti cu hrean (~220 kcal/portie)
Ingrediente pentru 8 portii:
carne de porc, cu os – 500 gr
- bacon – 100 gr
- radacina de patrunjel, uscat – 1 bucata
- sfecla, marime medie – 2 bucati
- rosii – 1 bucata
- morcov, marime mare – 2 bucati
- ceapa – 2 bucati
- varza murata – 1 kg
- hrean, pregatit, cumparat din magazin – 4 linguri
- otet de vin sau suc de lamaie – 1 lingura
- ulei de masline – 2 linguri
- sare, dupa gust
- ardei gras rosu, dupa gust
Mod de preparare:
- Un morcov, o ceapa si radacina de patrunjel se curata si se calesc intr-o tigaie, fara ulei, ~4 minute.
- Carne de porc se spala si se pune la fiert in 4 litri de apa, pana incepe sa clocoteasca apa. Se strange spuma.
- Se adauga legumele calite, sarea si ardeiul gras. Totul se fierbe la foc mic, ~60 minute.
- Sfecla, ceapa ramasa si morcovul se curata de coaja. Apoi, se dau pe razatoare. Rosia se taie cubulete.
- Intr-o tigaie se pune ulei de masline si se caleste ceapa, pana devine rumena, nu arsa. Se adauga morcovul si sfecla razuita. Se tin pe foc, amestecand continuu, ~ 4 minute.
- Se adauga otetul sau sucul de lamaie, se innabusa ~10 minute.
- Se adauga cubuletele de rosie si se gateste inca 4 minute. Tigaia se ia de pe foc.
- Varza si baconul se taie in bucati de marime mica.
- Carnea si legumele se scot din bulion. Bulionul se strecoara, pana ramane limpede.
- In bulion se adauga legumele innabusite, carnea de porc taiata bucatele, baconul, varza murata si se fierb ~10 minute. Se adauga hreanul si se tine pe foc pana la punctul de fierbere.
- Se sareaza, pipereaza dupa gust.
Pofta buna!
Felul II
Mancare de miel (~240 kcal/portie)
- carne de miel, file – 800 gr
- mere – 4 bucati
- ceapa, marime mare – 2 bucati
- usturoi – 6 catei
- curry – 2 lingurite
- coaja razuita de la o lamaie
- sare, piper proaspat macinat, dupa gust
Mod de preparare:
- Ceapa si usturoiul se toaca marunt.
- Carnea se spala si se taie in cubulete de marime mare.
- Intr-o tigaie preincalzita, cu 1 lingura de ulei de masline, se calesc ceapa si usturoiul, nu se ard!
- Deasupra se presara curry si se tine pe foc mic ~6 minute.
- Continutul se pune deoparte.
- In aceeasi tigaie, se adauga carnea de miel si se prajeste ~10 minute. Apoi, se adauga merele taiate julienne/fideluta, coaja de lamaie, ceapa si usturoiul, sarea si piperul.
- Se adauga un pahar de apa fierbinte, se atinge punctul de fierbere si se lasa la innabusit ~10 minute.
Pofta buna!
Friptura de curcan/miel cu seminte de pin (~210 – 245 kcal/portie)
- pulpa de miel/curcan, dezosata – 2.5 kg
- ceapa, marime medie – 6-8 bucati
- ulei de masline – 3 linguri + 3 linguri
- suc de lamaie, proaspat stors – 2 lamai
- seminte de pin – 5 linguri
- patrunjel, tocat – 2 linguri
- cimbru, frunze tocate – 2 linguri
- usturoi – 6 catei
- caise uscate – 8 bucati
- coriandru, macinat – 1 lingurita
- paprika – 0.5 lingurita
- vin alb, sec – 300 ml
- gem, dulceata de fructe de padure – 1 lingurita
Mod de preparare:
- Carne se spala si se sterge cu un prosop de bucatarie.
- Se pune pe un fund de masa, se incizeaza in asa fel incat sa se obtina aceeasi grosime pe toata lungimea pulpei.
- Se sareaza si pipereaza.
- Se prepara umplutura. Semintele de pin se prajesc intr-o tigaie fara ulei, ~2-3 minute.
- Usturoiul se toaca marunt. Caisele se spala si se taie marunt.
- Intr-un vas se amesteca seminte de pin, usturoiul, patrunjelul, cimbrul, uleiul de masline (3 linguri) si caisele uscate.
- Umplutura se intinde pe toata suprafata pulpei, care la final se ruleaza si se leaga cu ata.
- Ceapa se curata. Uleiul de masline (3 linguri) se amesteca cu sucul de lamaie.
- Rulada se pune pe o tava, in jur se aseaza ceapa. Totul se stropeste cu amestecul obtinut (ulei+suc de lamaie).
- Coriandru si paprika si piseaza bine. Se condimenteaza rulada si ceapa.
- Se da la cuptor preincalzit (220C) pentru ~20 minute. Se da focul mai mic (1680C) si se gateste inca 40-45 minute
- Rulada se scoate din cuptor, se aseaza impreuna cu ceapa pe un platou si se acopera cu foaie de aluminiu pentru ~20 minute.
- Zeama ramasa in tava se pune intr-o tigaie, se adauga vinul si gemul.
- Se tine pe foc foarte mic pana la punctul de fierbere si inca 5-7 minute la fiert. Se sareaza, pipereaza dupa gust.
- Inainte de servire, rulada se stropeste cu acest sos.
Pofta buna!
Aperitive
Oua vopsite in culori naturale
Drob de Pasti cu caise uscate si nuci
Salate
Salata de castraveti cu germeni de grau incoltiti
Desert
foto: gettyimages.com
Mai cititi si...
- Stufat de miel dietetic
Stufat de miel dietetic Ingrediente: 1 kg de carne de miel 4 legaturi de ceapa verde 4 legaturi de usturoi verde 1 lingurita de sare 1 lingurita de piper 4 linguri de bulion de rosii 100 gr ulei de masline Mod de preparare: Curatati carnea - Salata de Craciun cu pui
Ingrediente pentru 10 portii: piept de pui – 1 kg salata – 2 capatani ceapa verde – 1 legatura ridiche – 4 bucati medii ardei gras verde – 3 bucati ceapa – 3-4 bucati medii unt – 15-20 gr rodie – 1/2 bucata - Salata sanatoasa cu varza de Bruxelles, broccoli, merisoare si nuci de pin
Ingrediente pentru 4 persoane: sursa: livejournal.com 500 gr varza de Bruxelles 1 capatana de broccoli 1 ceapa rosie 2 catei de usturoi un pumn de seminte de pin un pumn merisoare uscate 1 lingura otet balsamic 1 lingura suc de lamaie piper, cimbru unt/ulei de masline Mod - Pate de Pasti
Pate de Pasti Ingrediente pentru 10 portii: file de porc – 250 gr ficat de porc – 350 gr pulpa de pui, dezosata, fara piele, fiarta – 350 gr ceapa, marime mica – 1 bucata usturoi – 3 catei ardei gras verde, - Pate cu jeleu de rodie
Pate cu jeleu de rodie Ingrediente: ficat de pui – 500 gr ulei de masline – 2 linguri ceapa-salota – 4 bucati usturoi – 2 catei vin alb sec – 100 ml unt – 150 gr ienupar – 7 boabe suc proaspat de rodie